Hvilken vin til hvide asparges?

Hvis du er en luksuriøs fødevareentusiast, der altid er på jagt efter den næste store smagsoplevelse, er der en kombination, du skal prøve: Østrigsk vin og hvide asparges. Mens nogle mennesker tror, at vin kun skal parres med kødretter, er det langt fra tilfældet. Faktisk er østrigsk vin en fremragende følgesvend til forårets hvide asparges, helt specifikt druesorterne Sauvignon Blanc og Grüner Veltliner.
Hvorfor er det sådan? Lad os tage et kig på disse to druesorter og se, hvordan de fungerer sammen med hvide asparges.

Læs desuden med til bunds i indlægget hvor jeg kommer med mine 3 favoritter til de hvide asparges.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er en af de mest populære hvide druesorter i verden, og den er også udbredt i Østrig. Den har en karakteristisk smag af grønne æbler, citrus og græs, og den er kendt for sin høje syre og krop. Sauvignon Blanc har også en let krydret smag, der passer godt til asparges.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner er en anden hvid druesort fra Østrig, der også passer perfekt til hvide asparges. Den har en let og livlig smag af grønne æbler, lime og hvide blomster, og den er kendt for sin friske syre og mineralske finish. Det er denne mineralske karakter, der gør Grüner Veltliner så velegnet til asparges, da det skaber en god balance mellem syren i vinen og den let bitre smag af asparges.

Hvorfor østrigsk vin til hvide asparges?

For det første er Østrig kendt for at producere nogle af de bedste hvide asparges i verden. De dyrkes i regioner med et køligt klima, og de er kendt for deres sprøde tekstur og intense smag. Østrig er desuden også kendt for at producere nogle af de bedste hvide vine i verden. Mens landet selvfølgelig er mest kendt for Grüner Veltliner og Riesling er en anden druesort på vej frem. I området Steiermark laver man nemlig noget af verdens bedste Sauvignon Blanc. 

Den anden grund til, at østrigsk vin og hvide asparges passer så godt sammen, er, at de deler nogle fælles smagsnoter. Begge har høj syre, og de har en let bitter smag, der gør dem til gode følgesvende. De har også en let og frisk smag, der ikke overvælder hinanden, men i stedet skaber en harmonisk balance.

Hvordan skal vinen smage?

Når du parer østrigsk vin med hvide asparges, skal du sørge for at vælge en vin med en høj syre og en let krop. Dette vil hjælpe med at balancere smagen af asparges og forhindre, at vinen overvælder retten. Sauvignon Blanc og Grüner Veltliner er begge gode valg, men du kan også prøve andre hvide druesorter fra Østrig, såsom Riesling eller Chardonnay. Riesling og Sauvignon Blanc er de letteste af disse 4 og vil være at foretrække når du nyder dine asparges uden Hollandaise sauce. Hvis du giver dig ud i at lave den franske sauce vil en federe vin som Chardonnay eller Grüner Veltliner være at foretrække. Vælg en syrerig Chardonnay eller en knastør Grüner Veltliner og du rammer den lige i røven.

Så næste gang du tilbereder en ret med hvide asparges, skal du overveje at parre den med en østrigsk vin for at nyde den perfekte kombination af smag og aroma. Østrigsk vin er kendt for sin høje kvalitet og sin unikke karakter, og det er noget, der bør opleves af enhver vinelsker.

Hvis du ikke har prøvet at parre østrigsk vin med hvide asparges før, kan det virke lidt skræmmende i starten. Men når du først har prøvet det, vil du opdage, hvorfor det er en så populær kombination blandt fødevareentusiaster, sommelierer og vinelskere over hele verden.

Endelig er det vigtigt at vælge en vin, der passer til din personlige smag. Østrigsk vin har en bred vifte af smagsnoter og aromaer, så der er noget for enhver smag. Prøv forskellige druesorter og vine fra forskellige regioner for at finde den perfekte match til dine hvide asparges.

Alt i alt er østrigsk vin og hvide asparges en fremragende kombination af smag og aroma. Med sin høje syre og lette krop er østrigsk vin den perfekte følgesvend til den let bitre smag af asparges. Så næste gang du er på jagt efter en spændende ny smagsoplevelse, skal du prøve at parre østrigsk vin med dine hvide asparges, og oplev den perfekte harmoni mellem mad og vin.

3 gode vine til hvide asparges

1. Som en vinder både med og uden Hollandaise sauce finder vi Ried Kogelberg, Grüner Veltliner, 2018 fra Weingut Brandl. En vin med høj syre, som stadig har en smule fylde. Med lidt alder er denne vin nu ved at ankomme i et fremragende drikkemodent stadie hvor kompleksiteten er helt unik. Med en pris på 199 kr. er denne vin et særdeles fremragende køb for pengene.

2. Den anden vin jeg vil anbefale er den helt enestående Riesling, Smaragd, Ried Loibenberg, 2018 fra Weingut Polz. Dens høje alkohol, intense syre og utrolige kompleksitet gør den fremragende både med og uden Hollandaise sauce. Personligt vil jeg dog servere den franske sauce sammen med denne vin da, den har nok fylde til at hamle op med en Hollandaise sauce. Vinen står til 289 kr. og selv om det måske lyder af meget, er det altså oplevelsen værd.

3. Ja, der skal selvfølgelig også være en vin i det mere medgørlige prisleje. Heideboden Weiß fra Artisan Wines er en kombination af Chardonnay og Grauburgunder. Vinen har på grund af dens fyldige tekstur brug for en Hollandaise sauce, så de den ikke dominerer de hvide asparges. Udover at være fremragende til hvide asparges er vinen også bredt kendt, som et af de bedste køb i mit sortiment. Og til 149 kr. er det også svært at klage, når vinen samtidig holder så højt niveau.