Sankt Laurent - En overset drue med stort potentiale

Sankt Laurent er en drue, som ofte overses i vin-verdenen, men som har potentiale til at levere enestående vine. I dette korte indlæg vil jeg fortælle historien om druen, dens karakteristika, og hvorfor denne drue er værd at udforske for både vinelskere og producenter.

Historie og oprindelse

Sankt Laurent er en blå drue, der stammer fra Østrig og er navngivet efter 'St. Lawrence Day' - 10. August, som traditionelt er den dag druerne begynder at skifte farve. Druen menes at være en krydsning mellem Pinot Noir og en anden, ukendt drue. Sankt Laurent spredte sig fra Østrig til Tyskland, Tjekkiet og andre dele af Europa, men dens popularitet faldt i midten af det 20. århundrede. I dag er den stadig relativt sjælden, men har oplevet en vis genoplivning, især i Østrig.

Sankt Laurent's smagsprofil

Sankt Laurent er kendt for at producere vine med en dyb farve og en kompleks smag. Ofte kan du dufte morello kirsebær i vine lavet på Sankt Laurent. Druen har medium-høj syreindhold og færre tanniner, hvilket giver den friskhed og flot struktur. Smagsprofilen kan variere afhængigt af regionen og vinproducenten, men typiske noter inkluderer kirsebær, hindbær, lakrids og krydderier. Sankt Laurent er også kendt for at have en god evne til at udtrykke terroir, hvilket betyder, at forskelle i jordbund og klima kan påvirke smagsprofilen. Vinene kan gemmes i mange år.
Jeg glemmer personligt aldrig en af mine største smagsoplevelser da jeg var på besøg hos Franz Schneider fra Artisan Wines. Her blæste hans Sankt Laurent Pure mig fuldstændig bagover. En vin der på dette tidspunkt var 10 år gammel og som i øvrigt koster under 100kr. Stadig med en smule friskhed, utrolig kompleks og fantastisk struktur. Jeg har efterhåndenden smagt mange vine til +1000kr, men lige med denne vin blev jeg altså blæst godt og grundigt bagover.
Sankt Laurent

Potentiale for producenter

Sankt Laurent er en drue, der har potentiale til at levere vine i topklasse, men som ofte overses af producenter. Dette skyldes muligvis dens relative sjældenhed og en manglende forståelse for dens potentiale. Men for de producenter, der tør satse på Sankt Laurent, kan det være en god mulighed for at differentiere sig fra andre producenter og tilbyde noget unikt til vinmarkedet. Samtidig er Sankt Laurent en drue, der kan trives i forskellige klimaer og jordtyper, hvilket betyder, at der er mange muligheder for at eksperimentere og finde den perfekte kombination. 

Smag på Sankt Laurent

Sankt Laurent er en drue med en fascinerende historie og en smagsprofil, der er værd at udforske. Mens den måske ikke er lige så kendt som andre druer, har den potentiale til at producere vine i topklasse og tilbyde noget unikt til vinmarkedet. For vinelskere er det en spændende mulighed for at opdage nye smagsoplevelser, og for producenter er det en mulighed for at differentiere sig og skille sig ud på markedet. Så næste gang du ser en flaske med Sankt Laurent, så tøv ikke med at prøve den og opdag selv, hvad denne oversete drue kan tilbyde. Hos KC Vinimport forhandler jeg selvfølgelig Østrigs bedste Sankt Laurent til prisen. Tag et kig på vinene fra Artisan Wines - og køb hellere godt ind så du kan gemme et par flasker til de kommende år.