Grüner Veltliner

Grüner Veltliner fylder 32,5% af Østrigs samlede vinmarksareal hvilket gør den til den dominerende druesort i dens hjemland, Østrig. Man mener at Grüner Veltlienr stammer fra Østrig og det er også her de bedste eksempler findes. Selvom Niederösterreich er det sted druen stråler findes der gode eksemplarer i alle vinområder i Østrig. 

Familie
Grüner Veltliner er en naturlig krydsning mellem Traminer og St. Georgen. Sidstnævnte blev fundet i byen St. Georgen i Burgenland i Østrig. Druen blev opkaldt efter stedet den blev fundet da man ikke kunne bestemme forældrene dertil ved hjælp af genetiske undersøgelser. Grüner Veltliner er ikke i familie med Roter Veltliner eller Frühroter Veltliner.

Historie
I 1950'erne blev Grüner Veltliner den mest udbredte drue i Østrig, da Lenz Moser introducerede hans høje vintræningssystem. Siden da har den domineret det østrigske vinmarked. I første periode pga. det imponerende udbytte den præsterede og i tiden efter kølervæskeskandalen pga. den høje kvalitet vinene lavet på Grüner Veltliner havde.

Blad
Medium størrelse, femkantet til cirkulær, fem til syv dybe lapper og en moderat behåret underside. Det hvide uldede hår på skuddets tip giver druen den sekundære navn, Weißgipfler (hvid tip).

Vinen 

En af de helt store kvaliteter ved Grüner Veltliner er at der kan laves vin på druen i alle kvalitets niveauer. Fra de friske sprøde og simple vine, til fyldige og komplekse vine. I Wachau finder man de bedste eksemplarer i kategorien Smaragd og gerne enkeltmarksvine. Et eksempel kunne være Smaragd Loibenberg fra Weingut Hutter. I Kamptal, Kremstal og Traisental finder man de bedste eksemplarer som enkeltmarksvine i 'Erste Lageø kategorien. Den mest kendte og bredest anerkendte mark er Lamm. Her laves exceptionel Grüner Veltliner. Weingut Brandl's Grüner Veltliner fra Lamm er et fantastisk eksempel.
Der findes også gode eksemplarer af Grüner Veltliner i andre områder i Østrig, men de bedste findes uden tvivl i ovennævnte. Typisk vil vinene mangle mineralitet og ikke have den karakteristiske syre og kompleksitet som vinene fra Niederösterreich præsterer.
Smagen er for det meste karakteristisk og vinmagerne sigter efter vine balanceret syre og en let krydret note af hvid peber.

Grüner Veltliner er en drue der give vine med lagringspotentiale. Det er dog kun de bedste der kan gemmes i længere tid. Typisk vil vinene udvikle aromaer af nødder og honning.