Hvor mange glas er der i en flaske vin?

Vin er en trofast makker til sociale begivenheder, som konfirmationer, bryllupper og fødselsdage. Men hvor mange glas kommer der ud af en flaske vin og hvor mange flasker vin skal man bruge til fest?

Det kan være svært at finde ud af og med mange års erfaring i vinbranchen og endnu flere års erfaring med at drikke vin kommer jeg med mine bedste råd herunder.

Hvor mange glas på en flaske vin?

Du skal regne med at du kan få alt fra 5-8 glas på en flaske vin. På restauranter og barer regnes der ofte med 7-8 glas på en flaske, mens man hurtigt kan komme til at ende med 5 glas en aften derhjemme.

Hvis du får gæster eller skal holde fest, skal du regne med 6 glas pr. flaske. På denne måde får du 12,5 cl i hvert glas pr. flaske. Dette svarer til 1 genstand pr. glas med en vin på 12%.

Er det tale om Champagne eller andre mousserende vine, som f.eks Cava eller Sekt vil du skulle regne med mindre glas pr. flaske. Her vil du bruge ca. 8-10 glas. Hvis du skænker den mousserende vin som velkomstdrink er det nærmere 10 glas. Og hvis du bruger den mousserende vin til forret eller uden mad er vi nærmere 8 glas pr. flaske eller måske endda under.

Til dessertvin som en Beerenauslese eller portvin vil der normalt være 12 glas pr. flaske. Både fordi du vil servere vinen i mindre glas, men også fordi vinen vil være for voldsom at drikke for meget af. Vær dog opmærksom på at de ædle søde vine ofte kommer i halve flasker.

Hvor meget vin til fest?

Antallet af flasker vin du skal bruge til din fest afhænger af mange ting. For det første skal du ikke tænke over det samlede antal gæster, men det samlede antal gæster der indtager alkohol. Derudover skal du have med i overvejelserne om folk skal køre hjem og hvor sent festen holder. En anden vigtig faktor man tit glemmer er kvaliteten af vinen. Når jeg leverer vin til fester skruer jeg altid lidt ekstra op for antallet af flasker - ikke for at sælge mere vin. Overskydende vin kan nemlig altid leveres tilbage. Men til gengæld fordi folk drikker mere vin når de synes vinen smager godt. 

Tjek tabellen herunder for mine overordnede regler om hvor meget vin man skal bruge til fest. Man vil altid ende med overskydende vin og det er også forskelligt om det er hvidvin eller rødvin der bliver drukket mest af. 

 
10 gæster 20 gæster 40 gæster 80 gæster
Mousserende 1 flaske 2   flasker 4   flasker 8   flasker
Hvidvin flasker 8   flasker 16   flasker 32   flasker
Rødvin 5   flasker 10   flasker 20   flasker 40   flasker
Dessertvin 1   flaske 2   flasker 4   flasker 8   flasker