Priorat – Spaniens nye stjerne?

Priorat er en vinregion der i de seneste år har oplevet stor fremgang. Både i kvalitet på vinene, men også rent økonomisk er der blevet flere penge til egetræsfade og andet udstyr der forbedre vinene. Derudover er de fleste vingårde også begyndt at undgå at bruge for gamle egetræsfade, der ofte kommer til at give for kraftige og gennemtrængende tanniner.

En af Celler Pasanaus vinmarker beliggende i Priorat D.O.Q

Priorats klassifikation

Priorat er sammen med Rioja de eneste to vinregioner, som har den højeste vinklassifkation i Spanien. Nemlig det der hedder Denominacion de Origen Calificada D.O.C. Det er en klassificering som kræver at regionen har leveret vine på højt niveau gennem flere år i træk. Derudover bliver der stillet høje krav til høstudbyttet og de druesorterne der bliver brugt. Det betyder også at det ikke er alle vingårde indenfor regionen der må skrive Priorat D.O.C eller D.O.Q som det kaldes i Priorat på deres vinflasker. En næsten sikker kvalitetsindikator på din vin, er derfor at kigge efter vine fra højeste klassifikation.

Vigtigt er det også at huske fadlagrings-klassifikationerne som bestemmer hvor længe vinen skal lagres før den må kaldes for noget bestemt. Typisk får vinene kraftigere tanniner og mere intense noter af vanilje.

Crianza rødvin skal være lagret minimum 24 måneder heraf minimum 6 måneder på egetræsfade.
Reserva rødvin skal være lagret minimum 36 måneder heraf minimum 12 måneder på egetræsfade.
Gran Reserva rødvin skal være lagret minimum 60 måneder heraf minimum 24 måneder på egetræsfade.
Alkolholgraden for rødvin under D.O.C. Priorat må derudover minimum indholde 13,5 % alkohol.

Kendetegn ved Priorat

Priorat kendetegnes specielt ved de stejle skråninger vinstokkene står på. Dette besværliggør i høj grad produktionen af vin. Dette gør at høstudbyttet i vinregionen er rigtig lavt, men samtidig også at kvaliteten er i top. Derudover får vinene fra Priorat ofte mineralske præg grundet den kvarts og skiferholdige jord.

Kendte drue sorter i Priorat er blandt andet Garnacha(i Frankrig Grenache) og Cariñena(også kendt som carignan). Også andre mere internationale sorte bliver brugt. Blandt de hvide er Garnacha Blanca, Macabeo og Pedro Ximénez blandt de mest udbredte. Dog bliver der også brugt Viognier og andre internationale druer.

Hvis man har fået lyst til at smage vin fra denne fantastiske vinregion har vi hos KC Vinimport 2 rødvine og 1 hvidvin fra Celler Pasanau, som producerer nogle fantastiske vine der kendetegner regionen rigtig godt. En god start er Ceps Nous der ikke er nær så kraftig som La Morrera De Montsant.

KC Vinimport

Udsigten fra Celler Pasanaus marker i Priorat D.O.Q