Kølervæskeskandalen i Østrig
Østrigsk vin før Kølervæskeskandalen
Før 1985 eksporterede Østrig helt op til 50 millioner flasker vin om året, vinlandet var i vækst og stærkt anerkendt blandt rigtig mange mennesker. Dog var det ikke de store mængder kvalitetsvin der forlod landet. Meget af vinen høstede knap så meget anerkendelse som vinene gør i dag, men vinen solgte godt og de østrigske vinproducenter var glade og tilfredse. Så ramte ’Kølervæskeskandalen.’ Navnet kommer sig af at stoffet Glykol, der blev tilsat vinene også bruges i kølervæske. Det skræmmende navn er opstod mange journalister opreklamerede skandalen til meget mere end den faktisk var.
Omfanget af kølervæskeskandalen
Sagen er den at meget få Østrigske vinproducenter tilsatte stoffet Glykol til deres vine for at blødgøre dem og dermed gøre dem mere letdrikkelige. Det gjorde at de kunne producere langt mere vin end de i forvejen gjorde og dermed altså også sælge for flere penge. Faktisk kunne de sælge deres vin så billigt at man fandt spor af Glykol i tysk vin, selvom de tyske vinproducenter ikke selv havde tilsat det. Det kom simpelthen fra Østrigsk vin, som tyske vinproducenter havde tilsat deres egen druemost for at kunne sælge vinen billigere.
Da de Østrigske myndigheder opdagede skandalen gik de straks i gang med at undersøge sagen dybere. Det menes ikke at nogle folk døde, som direkte konsekvens af indtagelse af vinen, da en dødelig dosis ville svare til 25 liter vin. Derudover er det vigtigt at nævne at ingen østrigske vinbønder blev dømt i forbindelse med sagen. Det var udelukkende vinhandlere og mellemled der havde haft fingre med i spillet. Efterspillet blev meget kort. De Østrigske myndigheder pålagde hvad der vel nok er verdens strengeste vinlovgivning til de Østrigske vinbønder og i de første år efter skandalen var der stor krise blandt de østrigske vinproducenter. Efterspørgslen var på ingen måde hvad den havde været og mange valgte Tysk vin som et alternativ. Sammen med den strenge lovgivning udgjorde dette en kæmpe trussel for Østrig som vinland.
Østrigsk vin efter Kølervæskeskandalen
Lige siden har den østrigske vinverden været i vanvittig vækst. Eksporten er steget og værdien af vinen lige så. De strenge vinlove har gjort at Østrigsk vin har opbygget et stærkt ry for kvalitet. Du skal virkelig jokke i spinaten for at købe en flaske dårlig østrigsk vin. Mere og mere østrigsk vin forlader nu Østrig men vinproducenterne har problemer med at følge med efterspørgslen. Jeg kender det selv fra mine egne producenter. Hvert år bliver stort set alle vinene solgt inden de nye årgange bliver udgivet. Kort sagt kommer det til at resultere i prisstigninger i fremtiden. Desuden tillader loven heller ikke et høstudbytte der kan pleje efterspørgslen.
Faktisk er det maksimalt tilladte udbytte i hele Østrig på kun 67,5 hl/ha. Dette tal bliver dog mindre når man snakker områder, regioner og DAC’er. ’Kølervæskeskandalen’ har altså for mange vinbønder været en revolution af måden de laver vin på. Siden 1985 har det været kvaliteten frem for kvantiteten og det bliver belønnet. Østrigsk vin er at finde på stort set alle Michelin stjernede restauranter og de bliver gang på gang lovpriset i internationale vinmedier for deres høje og stabile niveau.
Ja, de østrigske vine har i den gang deres tilbagegang på det globale marked og med stigende priser i hele vinverdenen er Østrig det perfekte sted at kigge mod. Prisstigningerne er langt fra lige så voldsomme, som resten af verden og hos KC Vinimport er det kun meget få vine der oplevede prisstigninger i 2022. Tag et kig på udvalget af vores vine her.